Ni Maco

okovi za građevinsku stolariju
100 godina tradicije
DORMA je svetski premijum snabdevač za proizvode i sisteme za tehnologiju vrata. Sa 100 godina tradicije iza sebe, DORMA je postala svetski tržišni lider za kontrolu vrata, pokretne zidove i sistemi I okove za staklo.


U automatskim segmentima takođe, kompanija je deo svetske elite. DORMA je takođe uspešni igrač u bezbednosti, upravljanju vremenom i segmentima kontrole pristupa i broj jedan je u Nemačkoj za kontrolu izlaza za slučaj opasnosti i bezbednosne sisteme za pomoćne izlaze. DORMA ima velike proizvodne pogone u Evropi, Singapuru, Maleziji, Kini, severnoj i južnoj Americi. Sa međunarodnom radnom snagom od oko 6.600 zaposlenih, Dorma Group je ostvario prodaju od oko milijardu evra u fiskalnoj 2012/2013. (30. juni). DORMA Group sa sedištem u Ennepetal-u, Nemačka, posluje u međunarodnom okviru sa 71 kompanijom čiji je potpuni vlasnik u 47 zemalja.

Uprkos brzom rastu u proteklih par decenija, DORMA je ostao porodična kompanija. Isključivi vlasnik danas je Karl-Rudolf Mankel, unuk jednog od osnivača kompanije. Rudolf Mankel i njegov zet Wilhelm Dörken su osnovali Dörken& Mankel KG u Ennepetal-u 01. jula 1908. Prvi proizvodi iz fabrike su bile šarke za vrata sa dvostrukim dejstvom i reckavi vijci. Od samog početka, dva partnera su nametnula najviše standarde kvaliteta za svoje proizvode. Princip koji je čak i tada važio - ''Bolje najbolje po dobroj ceni nego razočarati naše kupce'' - će uticati značajno na put kojim ide kompanija, i zaista je ostao do današnjeg dana. Naziv brenda DORMA, akronim od prezimena osnivača kompanije, je registrovan u Nemačkom patentnom zavodu 1927. Nakon previranja u Drugom svetskom ratu, kompanija je lansirala TS 50 zatvarač za vrata, najavljujući značajan pomeraj u sektor u kome smo danas svetski tržišni lider. Godine 1962, DORMA je započela proizvodnju asortimana operatera za vrata i tako se upustila u sektor automatike. Godine 1970, Dörken & Mankel KG je promenio naziv u DORMA GmbH + Co. KG i treća generacija porodice se uključila u kompaniju u liku Karl-Rudolf Mankel-a. Naredni period je doživeo sve veći naglasak na globalnom usklađivanju i daljim obogaćivanjima proizvodnog segmenta. Godine 1976, kompanija počela da se bavi staklenim vratima i opremom, a 1977. osnovala je filijalu koja je specijalizovana za ovaj sektor DORMA-Glas. Godine 1977, takođe smo osnovali našu prvu stranu prodajnu kompaniju u obliku DORMA France